Waarom is knuffelen zo goed voor je gezondheid?

Waarom is knuffelen zo goed voor je gezondheid?

Knuffelen is goed voor de gezondheid! Dit is niet alleen een stelling, maar ook een wetenschappelijk bewezen feit. Wil jij weten waar dit vandaan komt, wat het doet en welke reeks een knuffel in gang kan zetten bij een mens? Lees dan snel verder.

Knuffelen versterkt het afweersysteem

Iedereen heeft weleens behoefte aan een knuffel en na een knuffel voel je je vaak een stuk beter. Het is bewezen: knuffelen is gezond en geeft je zelfvertrouwen een boost. Een mens is een sociaal dier en heeft van tijd tot tijd dan ook fysiek contact nodig. Aanraking is belangrijk en deze aanraking heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je hersenen, brengt een verlaging van je bloeddruk en je hartslag, helpt bij pijnbestrijding en draagt bij aan een goede werking van je afweersysteem. Hoe kan dit?

Een van de oorzaken waarom knuffelen gezond is, komt doordat er tijdens knuffelen twee hormonen in gang gezet worden, dit zijn dopamine en oxytocine. Dopamine staat bekend als het gelukshormoon en oxytocine bepaalt in relaties de gemoedstoestand, intimiteit en de sterkte van jullie band. Dit geldt voor alle relaties, dus niet alleen in een liefdesrelatie.

Knuffel voor een goede gemoedstoestand

Een goede knuffel vermindert stress en brengt kalmte, waardoor het wonderen kan doen voor je geestelijke gezondheid. Het geeft een positief signaal naar je hersenen. Iedere aanraking van een ander geeft een prikkel naar je hersenen en je ervaart dan ook vrijwel direct een gevoelsreactie. Let op, want wil iemand je knuffelen en wil jij dit eigenlijk niet, dan kan deze knuffel leiden tot een negatief gevoel.

Knuffelen geeft een boost aan je zelfvertrouwen

Het vertrouwen, de veiligheid en de verbinding die je voelt als je met iemand knuffelt zorgt dat je je zelfverzekerder voelt. Kan je goed met iemand knuffelen? Dan is dit een teken van een goede relatie en dit geldt voor al je relaties. Knuffel met je collega, je familie, je vrienden, je kennissen en uiteraard je partner. Je krijgt beide een heerlijke boost zelfvertrouwen cadeau!

Knuffelen brengt meer intimiteit in je liefdesrelatie

Als je veel knuffelt met je partner voel je je dichter bij elkaar. Het geeft een veilig en vertrouwd gevoel en zorgt ervoor dat je je makkelijker openstelt voor elkaar. De oxytocine die vrijkomt bij het knuffelen zorgt voor meer vertrouwen in je liefdesrelatie en je partner. Dit maakt jullie beide meer gulle, sociale en empathische partners.

Wat als iemand niet wil knuffelen?

Mensen zijn sociale dieren en aanraking is belangrijk, maar dit wil niet zeggen dat iedereen zit te wachten op knuffelen. Zit iemand slecht in zijn vel of heeft deze simpelweg minder behoefte aan aanraking, praat hier dan over en zie dit niet als een afwijzing. Voorkom dat je iemand knuffelt die dit niet wil, want dit kan leiden tot een negatief gevoel en een verslechtering van jullie band.

© Pexels.com

Geef die goede knuffel!

Je hebt kunnen lezen dat knuffelen gezond voor je lichaam en geest is. Het laat je een geluksgevoel ervaren, stimuleert je zelfvertrouwen, versterkt het vertrouwen in je onderlinge relaties en draagt bij aan de intimiteit van je liefdesrelatie. Waar wacht je nog op? Geef die goede knuffel en ervaar al het positieve dat het bij jou in gang zet.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *