In België heeft maar liefst één op de drie mensen last van slaapproblemen. En dit is vervelend, want slaap is cruciaal voor een goede gezondheid. De gevolgen van slecht slapen zijn dan ook niet verwaarloosbaar. Zo hebben volwassenen die regelmatig kampen met een slechte nachtrust een verhoogd risico op obesitas, diabetes, kanker, coronaire hartziekte, beroerte, depressie en dementie. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat het kan leiden tot slechter cognitief functioneren en gedragsproblemen. Nu bekend is wáárom
slaap zo belangrijk is, is de vraag: “Hoe zorg ik nou voor een betere nachtrust?”
In de rest van dit artikel zullen een aantal gouden tips gegeven worden voor het hebben van een betere nachtrust.

1. Neem door de dag heen rust
Door de dag heen maken we een heleboel
dingen mee die ons onrustig maken. Deze prikkels moeten verwerkt worden door je hersenen, zodat ze voor meer onrust zorgen. Plan daarom door de dag heen rustmomenten in, waarin deze prikkels verwerkt kunnen worden. Dit is van belang omdat ze ons anders in de nacht wakker houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een meditatiesessie of een wandeling.

2. Hou een regelmatig slaapschema aan
De tweede tip is om elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Hierdoor raakt je lichaam gewend aan een vast slaapritme, waardoor je op de lange termijn beter in slaap kunt komen. Dit komt omdat je lichaam dan op een vast tijdstip het slaaphormoon “melatonine” aanmaakt.

Daarnaast is het ook belangrijk dat als je overdag dut, je dit beperkt tot 20-30 minuten en vermijd dutjes in de late namiddag. Dit omdat dit je nachtelijke slaap kan verstoren.

3. Creëer een comfortabele slaapomgeving
De meeste mensen slapen het beste in een donkere omgeving, zorg er dan ook voor dat je jouw slaapkamer zo duister mogelijk maakt. Je kan hiervoor ook eventueel een slaapmasker gebruiken. Daarnaast is het van belang dat je een comfortabel matras en kussen hebt. Naast dat je kamer donker moet zijn, is het ook belangrijk dat het er koel en stil is. Gebruik hiervoor eventueel een paar oordopjes.

4. Zorg voor goede eet- en drink gewoonten voor het slapen
Het is belangrijk om lichte maaltijden te eten voor het slapengaan. Hierbij is het vermijden van zware, gekruide of vette maaltijden kort voor het slapengaan cruciaal. Dit omdat deze je spijsvertering verstoren of indigestie kunnen veroorzaken.

Ook alcohol als een “slaapmutsje” gebruiken, wordt niet aangeraden door slaapexperts. Hoewel het je wel in slaap kan sussen, verstoort het vaak de slaapkwaliteit. Probeer dan ook om alcoholconsumptie in de late avond te vermijden.

5. Beweging en lichaamsbeweging is belangrijk
Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren, maar het is handig om intensieve trainingen kort voor het slapengaan te vermijden. Matige lichaamsbeweging overdag kan echter helpen om beter te slapen.

6. Oók schermvrije tijd helpt bij het slapen
Het is ook belangrijk om de blootstelling aan elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en computers minstens een uur voor het slapengaan te vermijden. Het blauwe licht van deze schermen kan de productie van melatonine verstoren, het hormoon dat slaap reguleert.

© Pexels.com

Hopelijk kan je met het gebruiken van deze gouden tips zorgen voor een betere nachtrust. Experimenteer ermee en pas ze aan naar je eigen behoeften zodat je de beste resultaten kan bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *