Waar moet je zijn om de Belgische actualiteit te volgen? Welke Belgische media zijn een must om op de hoogte te blijven van wat er internationaal allemaal speelt?
Online struikel je over allerlei nieuwswebsites. In tijden van ‘fake news’ is betrouwbare berichtgeving crucialer dan ooit. Dit overzicht scheidt het kaf van het koren en geeft je een opsomming van de belangrijkste nieuwsplatformen in België.
VRT NWS journaal
België telt drie taalgemeenschappen. Deze taalgroepen hebben elk hun eigen publieke omroep. De Franstalige Belgen halen hun nieuws bij de ‘RTBF’: ‘la Radio-Télévision belge de la Communauté française’.
De kleine Duitstalige Gemeenschap blijft op de hoogte met de ‘BRF’: ‘Der Belgische Rundfunk’. En de Nederlandstalige Belgen kijken uiteraard naar de ‘VRT’.
Deze ‘Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie’ is met haar tv-zenders en radionetten al meer dan twintig jaar marktleider in Vlaanderen. Toen nieuwsanker Martine Tanghe op 30 november 2020 haar laatste nieuwslezing gaf, stemden meer dan 2 miljoen Vlamingen af op ‘VRT 1’ voor het ‘VRT NWS journaal’.
Online zorgt de openbare omroep voor extra duiding met ‘VRT NWS’.
VTM Nieuws
Op 1 februari 1989 schrok de openbare omroep zich een hoedje. Die dag zag de ‘Vlaamse Televisie Maatschappij’ het levenslicht. Vlaanderens allereerste commerciële tv-zender doet al jaren verwoede pogingen om met zijn ‘VTM Nieuws’ het journaal van de ‘VRT’ van de troon te stoten.
Persagentschap Belga
Van waar komt al dat nieuws eigenlijk? Niet van kleine kaboutertjes. Wel van ‘Belga News Agency’.
Dit grootste en belangrijkste Belgisch persbureau verspreidt binnen- en buitenlands nieuws. Kranten, tijdschriften en nieuwswebsites puren vervolgens artikels uit de teksten en het bijbehorende beeld- en audiomateriaal.
De populaire dagbladen
De papieren krant zit al jaren in vrije val. De oplages slinken zienderogen. Toch blijft ‘Het Laatste Nieuws’ met de vingers in de neus het meest gelezen dagblad in Vlaanderen.
Als je alle lezers van de papieren en digitale krant, app en website optelt, komt ‘HLN’ aan een dagelijks bereik van meer dan 2,6 miljoen volgers. Het ‘Nieuwsblad’ staat met bijna 2 miljoen lezers op een verdienstelijke tweede plaats.
De kwaliteitskranten
Naast ‘Het Laatste Nieuws’ en het ‘Nieuwsblad’ zijn er de zogenaamde kwaliteitskranten. Deze dagbladen zetten beduidend zwaarder in op ernstige politieke en economische berichtgeving.
‘De Standaard’ werpt zich met zo’n 457.200 lezers op als marktleider. ‘De Morgen’ maakte in 2021 een opvallende inhaalbeweging. Dat jaar bleek het dagblad goed voor bijna een kwart nieuwe betalende lezers.
Over cijfers en centen gesproken. Dan is er nog ‘De Tijd’. Deze zalmroze krant lag tot 2003 onder de naam ‘De Financieel-Economische Tijd’ in de rekken. Deze gewezen beurskrant mikt met haar doorwrochte financieel-economische inhoud op de bedrijfswereld, beleidsmakers en beleggers.
Tijdschriften
Verorber je de actualiteit liever op wekelijkse basis? Dan zorgt ‘Knack’ voor een flinke portie duiding bij alles wat er nu weer eens in de Belgische politiek misloopt.
Wie niet vrolijk wordt van de zwaarwichtige pennenvruchten van hoofdredacteur Bert Bultinck, vindt zijn toevlucht bij het met grappen en grollen jonglerende ‘Humo’.
Als je daarentegen net nóg drogere kost wil, brengt het financieel-economische weekblad ‘Trends’ beslist soelaas.
De toekomst is ongeremd digitaal
De Nederlandstalige Belgische media kennen een rijke traditie. Deze sterke mediamerken beseffen evenwel dat ze zonder apps en websites niet kunnen overleven.
Populaire nieuwsplatformen als ‘VRT’ en ‘VTM’ evolueren daarom mee met hun tijd met streamingdiensten als ‘VRT MAX’ en ‘VTM Go’.
‘Het Laatste Nieuws’ haalt als meest gelezen dagblad een aanzienlijk deel van haar bereik uit haar online aanwezigheid op ‘HLN.be’ en haar nieuws-app.