Verbreed je horizon met het lezen van deze 5 historische boeken!

Verbreed je horizon met het lezen van deze 5 historische boeken!

Lezen is een van de meest genoemde hobby’s, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Het is heerlijk om jezelf even terug te trekken met een goed boek onder een dekentje met een kopje koffie. Het is een soort film die in je hoofd afspeelt, en waarvan jijzelf de regisseur bent. Je kan je fantasie de vrije loop laten gaan, en dat is een van de redenen waarom mensen zo dol zijn op het lezen van boeken. Er zijn ontzettend veel soorten boeken, van romans tot aan non-fictie, van autobiografieën tot aan thrillers. Boeken waar je echt wat van leert, zijn historische boeken. Dit zijn boeken waarin de geschiedenis van een bepaald fenomeen of bepaalde groep, besproken wordt. Er zijn onwijs veel historische boeken op de wereld, maar welke boeken moet je nou echt gelezen hebben? Dat lees je hier!

Max Havelaar

Een ultieme klassieker is Max Havelaar. Dit boek is een klaagzang en stelt de misstanden onder het koloniale bewind van de Nederlanders in Nederlands-Indië aan de kaak. Er vinden vooral problemen plaats door het belastingsysteem dat gehanteerd wordt (cultuurstelsel genoemd). De gouverneur-generaal Johannes van Den Bosch is hier de boosdoener, want hij wil de armoedige kolonie Nederlands-Indië uitbuiten en winst laten maken voor Nederland. De lokale bevolking moet hun grond aan de Nederlanders schenken en hierop lokale producten verbouwen, zoals koffie of suiker. Deze producten moeten zij gratis aan de Nederlanders overhandigen. De Nederlanders maken hierdoor veel winst, maar de lokale bevolking lijdt enorm onder dit systeem. Zij hebben geen geld voor eten en steeds meer mensen sterven. Er komt steeds meer kritiek van binnenuit. Ook Multatuli (schrijver van het boek) is een van die mensen die kritiek leveren.

De verborgen geschiedenis

Deze parel is geschreven door Donna Tartt en gaat over Richard Papen. Dit is een verlegen jongeman uit een middenstandersgezin. Hij sluit zich aan bij een groepje hautaine studenten die zich bezighouden met de Griekse beschaving. Er doen zich verschillende drama’s voor binnen deze groep, waarin Richard ook wordt meegezogen.

Daar waar de rivierkreeften zingen

Het kleine meisje Kya Clark is achtergelaten in een groot moeras in North Carolina. Ze leeft hier geïsoleerd van de buitenwereld. Ze verbouwt haar eigen groenten in haar moestuin en jaagt op vis. De natuur is voor haar haar thuis, en ze voelt zich helemaal op haar gemak in het moeras. Dan komen er twee jongens uit de stad langs in haar territorium en leert ze ook de schoonheid van de buitenwereld kennen. Een van de jongens wordt op een dag dood gevonden en Kya krijgt gelijk de schuld. Maar, is dat wel terecht?

De donkere kamer van Damokles

Dit is het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar in het dorpje Voorschoten. Het verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog, waarin Henri Dorbeck ontmoet, een verzetsheld. Ze lijken heel veel op elkaar, behalve hun haarkleur: Henri is blond, terwijl Dorbeck zwartharig is. Osewoudt voert een aantal opdrachten voor Dorbeck uit, maar wordt hiervoor gevangengenomen. Hij wordt uiteindelijk weer vrijgelaten maar pleegt diverse moorden. Hij wordt daardoor als landverrader gezien door de lokale bevolking.

© Pexels.com

Little Women

Dit verhaal betreft vier zusjes: vriendelijke Meg, kwetsbare Beth, jaloerse Amy en ambitieuze Jo. Jo wil schrijfster worden en levert een verhaal in bij een uitgeverij over haar leven en die van haar zussen. Het verhaal gaat over hun leven en bevat veel feministische toespelingen en stelt de huidige ontwikkelingen van de maatschappij aan de kaak.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *