Het leven kan soms vol onverwachte wendingen zitten. Soms positief en soms negatief. Onder andere juridische problemen zijn nooit uit te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld geconfronteerd worden met een ingewikkelde (v)echtscheiding of met een conflict over de nalatenschap. Een deskundige advocaat is in dergelijke situaties van onschatbare waarde. Het inschakelen van een advocaat is niet moeilijk, want advocaten stellen zich heel laagdrempelig op.

Geschikte advocaat zoeken

België telt erg veel advocaten. Het zijn er ongeveer 15 per tienduizend inwoners. Ter vergelijking: in Frankrijk en Nederland zijn dat er ongeveer 5 minder. Het is in België dan ook vrijwel altijd mogelijk om een advocaat in jouw buurt te vinden. Steeds meer advocaten hebben ook een website, waardoor je eenvoudig een goede advocaat op het spoor komt. Vaak kun je zelfs meteen digitaal een afspraak inplannen, hoewel het bij sommige advocaten nog altijd telefonisch moet.

Er zijn uiteraard een aantal dingen waarop je kunt letten bij het kiezen van een advocaat. Zo kun je soms beter kiezen voor een advocaat die gespecialiseerd is in jouw materie. Een gespecialiseerde advocaat is over het algemeen iets duurder, maar dit kan de kans op slagen ten goede komen. Vraag zeker in jouw vrienden- en kennissenkring naar referenties. Dit kan je helpen bij het vinden van een geschikte advocaat.

Opgelet: advocaten moeten erover waken dat er geen belangenconflict bestaat of kan ontstaan. Daarom kan het soms gebeuren dat een advocaat een cliënt weigert. De advocaat zal jou hierover informeren.

Eerste gesprek met de advocaat

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek kun je de advocaat en het kantoor leren kennen. Vaak merk je dan al snel of er al dan niet een klik is. Het eerste kennismakingsgesprek met de advocaat zal ook verhelderend werken. De advocaat zal namelijk dieper ingaan op jouw situatie en jouw probleem. Je krijgt dan meteen zicht op een mogelijke aanpak en soms zelfs op een mogelijke uitkomst. Volgende zaken komen aan bod tijdens het kennismakingsgesprek:

  • Kennismaking met de advocaat en het kantoor
  • Kans om jouw verhaal te doen
  • Schets van aanpak
  • Uitleg over een juridisch proces en vervolgstappen
  • Inzicht in mogelijke uitkomsten
  • Inzicht in kosten en budget
  • Antwoord op jouw vragen

Afspraken maken met de advocaat

Veel mensen weten dit niet, maar vaak kun je met een advocaat afspraken maken over de tarieven en kosten. Veel advocaten hanteren een uurtarief en rekenen daarnaast extra kosten aan, zoals kantoorkosten en verplaatsingskosten. Sommige advocaten zijn ook bereid om een totaalprijs af te spreken of om de prijs (deels) af te laten hangen van het eindresultaat. Er zijn ook advocaten die met een soort abonnement werken. Dit is vooral bedoeld voor grote bedrijven die regelmatig met juridische conflicten te maken krijgen.

Als betalen een probleem is, kan de advocaat nagaan of er oplossingen zijn. Zo heb je mogelijk recht op een pro-Deoadvocaat, ook wel juridische tweedelijnsbijstand genoemd. Dit kan rechtstreeks bij de advocaat worden aangevraagd. Je kunt de juridische tweedelijnsbijstand ook aanvragen bij een BJB (Bureau voor Juridische Bijstand). Indien je een rechtsbijstandverzekering hebt, zal de advocaat graag nagaan of en in welke mate deze verzekering dekking biedt.

© Pexels.com

Inschakelen van een advocaat is niet moeilijk

Het is allesbehalve moeilijk om een advocaat in te schakelen. Hiervoor maak je een afspraak met een advocaat en licht je jouw situatie toe tijdens een eerste kennismakingsgesprek. De advocaat zal je vervolgens begeleiden, ook als er financiële bezwaren zijn. Mogelijk heb je recht op juridische tweedelijnsbijstand of biedt de rechtsbijstandverzekering een oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *