België heeft gedurende eeuwen invloed uitgeoefend op de geschiedenis van de Westerse kunst. Met revolutionaire stilistische eigenschappen heeft de Belgische kunst bijgedragen aan de meest populaire vormen van het figuratief expressionisme. Ben jij benieuwd wie deze vijf grootste kunstenaars uit België zijn, de grondleggers van de (Belgische) kunst zoals we die vandaag de dag kennen? Lees dan snel verder.

De Belgische klassiekers

De vijf grootheden uit de Belgische kunstgeschiedenis zijn Jan van Eyck, Pieter Bruegel de Oude, James Ensor, René Magritte en Paul Delvaux. Vijf kunstschilders met een eigen stijl en vorm van expressionisme die alle medeverantwoordelijk zijn voor het beïnvloeden van de wereld van schilderkunst tot wat het vandaag de dag is.

Jan van Eyck

Jan van Eyck was tijdens zijn leven de beroemdste schilder van Europa en wordt tot op heden geprezen als een legendarische kunstenaar. Hij was degene die de techniek van de olieverfschilderkunst ontdekte en als grootmeester deze techniek perfectioneerde. Hij introduceerde onwerkelijk verfijnd naturalisme in zijn schilderijen, wat nooit eerder gezien was. Zijn techniek met olieverf en de stijl naturalisme staat bekend als Eyckiaanse kunst, zowel de techniek, de stijl als de vorm kregen in de 15e eeuw snel grote navolging in Europa.

Het schilderij ‘Het Lam Gods’ is wereldwijd een van de beroemdste schilderijen, geschilderd door Jan van Eyck met zijn broer Hubert tussen de jaren 1424 en 1432. Het bestaat uit verschillende taferelen en is al eeuwen een begerenswaardig en indrukwekkend kunstwerk. Er zijn (slechts) twintig werken van Jan van Eyck bewaard gebleven door de jaren heen.

Pieter Bruegel de Oude

Pieter Bruegel de Oude was een meesterschilder, waarbij ironie, zelfspot en gevisualiseerde humor zijn kunst kenmerken. Hij staat bekend als schilder van de boerentaferelen en was bijzonder vindingrijk en inhoudelijk. Zelf geïnspireerd door Bosch tonen zijn kunstwerken landschappen, religieuze onderwerpen en scènes uit het boerenleven. Hiernaast creëerde hij kunstwerken met fantasie-onderwerpen en ontving hier de bijnaam ‘de Helse Bruegel’ voor door zijn veelvuldig gebruik van vuur en groteske wezens in deze schilderijen.

Zijn humanistisch geïnspireerd werk uitgevoerd met onnavolgbare technische capaciteiten maakte hem een legende. Zijn beroemdste schilderij ‘De toren van Babel’ uit het jaar 1563 is geïnspireerd op Bijbelse taferelen en klassieke oudheden. Dit kunstwerk blijft menig kunstliefhebber tot op de dag van vandaag intrigeren en inspireren. Vanuit zijn schilderij ‘Boerenbruiloft’ komt de verwijzing naar een Breugeltafel en het Breugelfestijn, het traditionele Vlaams buffet.

James Ensor

James Ensor, geboren in de 19e eeuw was een schilder, componist en schrijver. Hij liet zijn werk niet onderbrengen in een of meerdere bestaande kunstrichting en werd dé schilder van het symbolisme. Erkend als belangrijkste vernieuwer van de moderne kunst in België door zijn veelvuldig en sensitief kleurgebruik, zijn fantasie, zijn vrije manier van schilderen en zijn onthulling van wat wordt genoemd de lachwekkende mensheid.

James Ensor was geïnspireerd door Rubens en Bosch en had zelf een avant-gardistische kijk en scherpe kritiek op de burgerij. De schilderijen van Ensor zitten vol uitersten, zoals ook te zien is in zijn beroemdste kunstwerk ‘De Intocht van Christus te Brussel’, het illustreert het nieuwe pad van de Belgische kunst in de 19e eeuw.

René Magritte

René Magritte is de bekendste Belgische kunstenaar ter wereld. Hij wordt de grootste surrealist genoemd en is dé beïnvloeder van de schilderkunst uit de 20e eeuw. Magritte heeft alledaagse realiteiten geschilderd onder het mom dat de realiteit een illusie is. Op dertienjarige leeftijd pleegde zijn moeder zelfmoord door zich met een doek voor haar voorhoofd in het water te storten. Verwijzingen, naar het terugvinden van zijn moeders lichaam, zijn te vinden in doeken om hoofden, naakte vrouwen en natuurgetrouwe vissen.

Het werk van René Magritte is zeer fijn geschilderd en bedrukt het realistische effect van onbestaanbare voorstellingen. Zijn wereldwijd bekende en bekendste werk is ‘Het verraad van de Voorstelling’ geschilderd tussen de jaren 1928 en 1929. Magritte toont door gebruik van meerdere visuele lagen dat hetgeen wat men ziet, niet hetgeen is wat men ziet.

© Pexels.com

Paul Delvaux

Paul Delvaux, geboren aan het einde van de 19e eeuw, staat bekend om zijn introductie van het poëtisch realisme. Zijn werken werden door menigeen ondergebracht bij het Belgisch surrealisme, maar Delvaux accepteerde deze verwijzing niet. Delvaux’s kunst heeft een theatrale stijl met een voorliefde voor de klassieke oudheid en voor het vrouwelijk schoon. Dit in combinatie met zijn excentrieke passie voor treinen, stations en trams vormt de rode draad in zijn oeuvre. De werken van Paul Devaux laten uiterst doordachte composities en uitvoeringen zien.

Duidelijk beïnvloed door schilders Magritte, Chirico, Permeke en de Smet zijn de bekendste schilderijen van Paul Devaux ‘The Hands’ uit het jaar 1941 en ‘The Great Sirens’ uit het jaar 1947.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *