Aandachtspunten bij het afsluiten van een lening

Aandachtspunten bij het afsluiten van een lening

Als je een grote uitgave of kost hebt, is het een verleidelijk idee om hiervoor geld te lenen. Op die manier moet je niet eerst sparen of je eigen kapitaal aanspreken om het bedrag toch snel bij elkaar te krijgen. Toch zijn er een aantal zaken te vinden waar je goed op moet letten voor je die beslissing neemt. Een verwittigd man is er twee waard en dat is een stelling die zeker ook in het geval van het afsluiten van een lening opgaat.

Ga na of je die lening echt wel nodig hebt

De aankoop van een huis of een auto bijvoorbeeld zijn de meest voorkomende redenen voor het afsluiten van een lening. Het is tegenwoordig echter ook mogelijk om voor veel andere doeleinden geld te lenen. Denk maar aan het maken van een mooie reis of de aankoop van meubelen. De vraag die je jezelf altijd moet stellen, is of je die lening ook wel echt nodig hebt. Je gaat namelijk een contract aan en daar zijn voorwaarden aan verbonden die je op ieder moment moet kunnen naleven. Voor, vooral kleinere, uitgaven is het soms beter om het geld uit eigen kapitaal te halen dan het te lenen en dit omwille van de kosten die ermee gepaard gaan.

Bereken je maximaal leenbedrag

Meer lenen dan je kunt terugbetalen, is nooit een goed idee. Je kunt op het moment zelf dan wel die aankoop doen, maar je draagt er jaren later nog de gevolgen van. Door nauwkeurig na te gaan hoeveel je kunt lenen, bespaar je jezelf heel wat ellende. Ga na wat je inkomsten en uitgaven zijn en bepaal zo hoeveel marge je nog hebt voor een maandelijkse afbetaling.

Vergelijk verschillende aanbieders

Lenen kun je voor verschillende doeleinden en bij verschillende kredietverstrekkers. Neem rustig de tijd om de voor jou juiste lening te vinden en vergelijk daarna de verschillende aanbieders ervan. Je zult al snel merken dat de voorwaarden al eens durven verschillen en dat ook de kosten voor het aangaan van een lening niet overal even hoog zijn. Het is pas als je dit plaatje compleet hebt, dat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

© Pexels.com

Valkuilen

Mensen die snel en goedkoop een lening willen afsluiten, laten zich nogal eens verleiden om online op zoek te gaan naar alternatieven voor de klassieke en gekende kredietverstrekkers. Hou er rekening mee dat een aanbod dat te mooi klinkt om waart te zijn, dat ook meestal is. Krijg je een mooi voorstel waarbij je gevraagd wordt eerst een bepaald bedrag, veelal een of andere verzekering, te betalen, ga hier dan nooit op in. Je bent je geld kwijt en het bedrag van de lening zul je nooit ontvangen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *